JAK TO ZAČALO
Jednoho dne nás oslovil Jan Šebek, že slyšel o plynu sbíraném z kvašení vína (CO2 WineGAS) a že by jej rád použil pro výrobu svého koktejlu do barmanské soutěže.
Netrvalo dlouho a 2 bombičky s plynem WineGAS putovali doBecher's Baru Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Právě tam Jan Šebek pracuje jako Head Bartender.
Něco o Janu šebkovi
Honza se v gastronomii pohybuje už 12 let a jeho doménou je odvětví mixologie. Své zkušenosti předává dalším nadšencům jeho řemesla jako lektor Diageo Bar Academy.
Stále hledá nové výzvy, inspirace a zdokonaluje své koktejly, se kterými pak dobývá koktejlové soutěže. S řadou soutěžních úspěchů a titulem Barman roku i vícemistr mezi nealkoholickými nápoji se rozhodl dobýt další metu.
Diageo World Class
Jako loňský finalista největší barové soutěže světa Diageo World Class, kde se úspěšně prezentoval s nápojem nazvaným Changuirongo, chce letos pokořit stupínek nejvyšší.
Soutěž má několik kol a probíhá během prvních pěti měsíců roku. Přes přednášky, semifinálová kola, vyhlášení nejlepších 12-ti barmanů až po velké grandfinále,které proběhne 24.5 v Pražské Křižovatce. V případné výhře bude světové finále v září ve slunném Sao Paulo. Do letošní soutěže se přihlásilo 49 barmanů z celé České republiky. 12 nejlepších bude ohlášeno 18.4. v Grandhotelu Pupp.
A co na to Jan Šebek?
Závěrem
Jsme rádi, že máme dalšího rytíře v našich řadách, který ponese prapor WineGASu a který spojuje dobré s užitečným.
Slovy Jana Šebka "Věřím, že tento plyn si najde své uplatnění a to především k sycení obyčejných limonád či sodovky. Díky jeho variabilitě v balení můžeme opět trochu přispět k lepšímu životnímu prostředí i u nás doma v zařízení Sodastream. Pokud na soutěži budu opět využívat carbonizaci, rád se opět obrátím na WineGas."
odkazy
článek ze zahájení soutěže https://www.atbars.com/2023/
Sycení / karbonizace koktejlu https://drive.google.com/file/d/1dpY3CRld3PpkF_CRYZeT8-nEpDXRKJxy/view?usp=sharing